حضور معاون بین الملل دانشگاه تهران در اجلاس روسای دانشگاههای کشورهای عضو بریکس

۰۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۳۲ کد : ۴۴۲۰۲ اخبار برگزیده

بسمهتعالی

اجلاس روسای دانشگاه‌های کشورهای عضو بریکس در تاریخ 17 و 18 اکتبر 2024 برابر با 26 و 27 مهرماه 1403 در شهر مسکو برگزار شد.

 میزبانی این اجلاس با وزارت علوم و آموزش عالی فدراسیون روسیه و دانشگاه لومونوسف (دانشگاه دولتی مسکو) بود که دانشگاه‌های مختلف در سطح روسا و معاونین در آن شرکت کردند.

از جمهوری اسلامی ایران روسای دانشگاههای تربیت مدرس، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و معاونین بینالملل دانشگاه تهران و شهید بهشتی و رئیس ISC مستقر در شیراز در این اجلاس حضور داشتند. برنامه روسای دانشگاه‌های عضو بریکس در سه بخش برگزار شد.

بخش اول با مدیریت و سخنرانی رئیس دانشگاه دولتی مسکو آقای دکتر سادووینچی و سخنرانی روسای دانشگاههای چین، آفریقای جنوبی، امارات، هند، ایران، مصر و برزیل انجام شد.

شایان ذکر است که در جلسه اول حضورآقای سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه، تاکیدی بر اهمیت دیپلماسی علمی بریکس در کنار دیپلماسی رسمی کشورهای عضو بریکس بود.

در جلسه دوم نیز که با ریاست آقای دکترسادوونچی ادامه یافت نمایندگان دانشگاههای مصر، ایران، آفریقای جنوبی، چین و برزیل به ارائه نقطه نظرات خود جهت معرفی دانشگاهها و ارائه طریق جهت تقویت همکاریهای علمی و ایجاد پلتفرمهایی برای آموزش، پژوهش، نظام رتبهبندی و استفاده از کتابخانههای مشترک عضو بریکس پرداختند.

محورهای اصلی روسای دانشگاههای عضو بریکس، معاون وزیر امور خارجه روسیه، نماینده ویژهی رئیس جمهور روسیه برای همکاریهای بینالمللی و رئیس آکادمی علوم روسیه شامل موارد زیر بود:

1. دعوت از دانشگاههای بریکس جهت شرکت در مراسم جشن 270 سالگی تاسیس دانشگاههای دولتی مسکو

              

 

2. اهمیت کارگروههای بریکس شامل هوافضا، بیوتکنولوژی، پزشکی، اقیانوس‌شناسی و مطالعات قطب شمال در رابطه با بریکس همراه با همایش‌های متعدد و در هر رشته که سبب شکل‌گیری مجموعه جهانی شده است.

3. تاسیس مرکز انفورماتیک و محاسبات در قالب بریکس باعث تبادل تکنولوژی شده است. انستیتوی مجازی بریکس برای راه‌اندازی دوره‌های کارشناسی و کارشناسی ارشد که در کشورهای مصر، ایران، امارات و 17 کشور دیگر در آن مشارکت دارند.

4. ایجاد رتبه‌بندی جدید دانشگاه‌های در چهارچوب بریکس و راه‌اندازی مکانیسم المپیاد بریکس از جمله اقدامات روسیه است.

                

 5. ایجاد روز جغرافیدانان و روز ریاضی برای آشنایی مردم با جغرافی و ریاضی در فضای مطلوب

       

6. رئیس دانشگاه شهید بهشتی بر سابقه طولانی تعاملات علمی با دانشگاههای هند، روسیه، چین و آفریقای جنوبی تاکید داشتند زیرا براساس تعالیم اسلام و آموزههای پیامبر اعظم‌(ص) علم در هر جای عالم باشد، باید برای دستیابی به آن باید تلاش کرد. همچنین تاکید بر نظام رتبهبندی بریکس، از جمله محورهای سخنرانی بود.

                   

7. معاون بینالملل دانشگاه تهران، با تاکید بر جریان جدید اقتصادی، علمی، فناوری نهادهای مدنی که کشورهای عضو بریکس در جهان ایجاد نموده‌اند، آمادگی دانشگاههای ایران را در همکاری جهت تقویت علوم مختلف در کشورهای عضو بریکس اعلام نمود تا به عنوان نماد همکاریهای بینالمللی، بریکس صدایی در امور جهانی باشد. دانشگاههای عضو بریکس میتوانند برای ابتکارات منطقهای و جهانی نقش آفرین باشند. بریکس به دنبال تساوی ملتها میباشد و افقی از جهان را دنبال میکند که عدالت و انصاف مبدا حکمرانی آن باشد. بدون همکاریهای دانشگاهی بریکس، اقتصاد در شرایط زندگی کنونی کشورهای عضو بریکس بهبود نمییابد.

8. تاکید بر پژوهش بین دانشگاه‌های عضو بریکس همراه با انسجام و همکاری

9. تاکید نماینده‌های دانشگاه‌های هند بر فرصت‌های مطالعاتی ،شعبه‌ها و پردیس‌های دانشگاه‌های هند در خارج از هند که سالهاست انجام شده است.

10. تاکید رئیس دانشگاه شارجه بر اهمیت شعبه‌های خارجی دانشگاه‌های امارات متحده عربی که 80 دانشگاه خصوصی و دولتی هستند هوش مصنوعی فعالانه در امارات پیگیری می‌شود.

11. نماینده ایتوپی در مورد مشکلات آموزش عالی در کشورهای آفریقایی و نبود تجهیزات آزمایشگاهی سخن گفت.

12. نماینده آفریقای جنوبی عدم اتحاد کشورهای عضو بریکس را چالش مهم دانست و براساس ضرب‌المثل آفریقایی چنانچه شیر و پلنگ متحد نشوند یک حیوان بزرگتر بر آنها پیروز می‌شود لذا کشورهای عضو بریکس با اتحاد بر هر مشکلی فائق می‌شوند.

13. آقای سادووینچی رئیس دانشگاه دولتی مسکو در سخنرانی اصلی خود به اهمیت بریکس به عنوان یکی از بزرگترین تشکل‌های در جهان اشاره کرد که از ابعاد جغرافیائی و اقتصادی در جهان امروز مورد توجه است. در روسیه 700 دانشگاه است که ایشان رئیس اتحادیه دانشگاه‌های روسیه با تعامل گسترده با دانشگاههای جهان است در روسیه LEAGVE و ASSOCIATION و NETWORK تشکل‌هایی هستند که دانشگاه‌ها در آن فعالیت دارند. چین، هند و کشورهای عربی همکاری خوبی با دانشگاه‌های روسی دارند با جمهوری اسلامی ایران به طور مرتب در تماس هستیم و در آینده نزدیک اجلاس را با حضور حضور روسای دانشگاه‌های ایران و روسیه برگزار می‌کنیم. با برزیل ارتباط خوبی وجود دارد قدمت دانشگاه‌های عضو بریکس بالاترین است2000 سال پیش در چین دانشگاه بوده است. در بغداد و در بولنیای ایتالیا آموزش عالی بوده است. دانشگاه‌ها نقش مهمی در سرنوشت کشورها داشته‌اند. دانشگاه مسکو دارای شعبه خارجی در تاجکستان، ارمنستان، و آذربایجان است. همه شعب به درخواست آن کشورها تاسیس شده است در آنها 3000 دانشجو مشغول تحصیل هستند. دانشگاه مسکو 7 مدرسه دارد. در این دبیرستان‌ها بهترین دانش آموزان شناسایی می‌شوند و دانشمندان آینده از بین این دانش آموزان هستند. در بریکس می‌توان مدرسه مشترک تاسیس کرد.

کنسرسیوم دانشکده‌ها را می‌توان ایجاد کرد. دانشگاه قفقاز پارک ریاضی دارد. دانش‌آموزان پس از آموزش ریاضی به تفرج در کوه و طبیعت می‌پردازند گردش با ریاضی عجین شده است. مدرسه ستاره‌شناسی، رصدخانه‌ها و علم ستاره‌شناسی در اختیار بچه‌ها است از کشورهای عضو بریکس دعوت می‌شوند در این رویداد‌ها شرکت کنند.

از ایران، چین، هند و آفریقای جنوبی دعوت می‌کنیم در المپیاد ریاضی و روسیه که به ابتکار دکتر سادوویچی ایجاد شده است شرکت کنند.

همانطور که روز جغرافیدانان است روز ریاضیدانان قرار است ایجاد شود و در اول دسامبر هر سال آن روز را جشن بگیریم. روسیه در علم ریاضی و علوم بنیادی ید طولانی دارد و همواره حامی این گونه طرح‌ها بوده است.

 دانشگاه‌ها باید محل استفاده از بهترین تجربه‌ها باشد، جامعه نگاهش به دانشگاه است و مردم نگاه می‌کنند که آینده فرزندانشان در امر تحصیل چگونه است لذا همکاری بین کشورها و به اشتراک‌گذاری تجربه‌ها به دانشگاه‌های عضو بریکس بسیار مهم است.

 

14. در پنل‌های تخصصی روسای دانشگاه‌های عضو بریکس 6 پنل با عناوین زیر پیش‌بینی شده‌ بود.

1- همکاری علمی بین دانشگاه‌ها از بعد پژوهش مشترک

2- همکاری دانشگاهی بین دانشگاه‌ها کشورهای عضو بریکس

3- مطالعات بریکس

4- حکمرانی دیجیتال و امنیت اطلاعات بین‌المللی

5- توسعه اتحادیه بریکس

6- کارگروه نظام رتبه‌بندی جهانی و سیستم خاص رتبه‌بندی (رنکینگ) دانشگاه‌های بریکس

15. هر یک از روسای دانشگاه‌های جمهوری اسلامی ایران در پنل‌های تخصصی شرکت نمودند به بیان مواضع و معرفی سیستم دانشگاهی ایران پرداختند.

16. معاون بین‌الملل دانشگاه تهران با شرکت درپنل توسعه بریکس که در دانشکده مطالعات جهان مسکو برگزار شد پس از اشاره به ساختار سازمان‌های بین‌المللی و لزوم جبران عدم کارآمدی و مشروعیت سازمان‌های جهانی که در بحران‌ها امکان حضور موثر ندارند، ضرورت توسعه بریکس به عنوان یک سازمان نوظهور را مورد تاکید قرار داده، ولی جهان آینده را جهان تک قطبی ندانست و با ظهور قدرت‌های نوظهور در بریکس جهان آینده را جهان چندقطبی اعلام نمود که باید درصدد رفع نقض صلح، تهدید علیه صلح، ناامنی و فقر اعلام کرد و بریکس با توجه به درخواست تعداد زیادی از کشورها برای عضویت در آن این امید را ایجاد کرده است که سازمانی امن برای رفاه حال بشریت باشد.

نماینده دانشگاه تهران (معاون بین‌الملل) با دعوت از روسای دانشگاه روسیه، از حضار که شامل 300 دانشجو، استاد و نماینده کشورهای عضو بریکس بودند برای مدارس تابستانه و زمستانه در ایران دعوت به عمل آورد ظرفیت‌های دانشجویی و استادی در رشته‌های متنوع دانشگاه جامع تهران برای علاقه‌مندان تشریح شد و این که در سال 1403 (2024) دانشگاه تهران بر اساس مصوبه یونسکو 1757 سال سنت آموزش‌عالی در ایران را جشن گرفته است.


( ۱ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.