گادام دارمندرا، سفیر هند در ایران، بهمناسبت روز جمهوری هند، میهمان دانشکدة مطالعات جهان بود.
گادام دارمندرا، سفیر هند در ایران، در روز سهشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۱، بهمناسبت روز جمهوری هند، میهمان دانشکدة مطالعات جهان بود.
در این مراسم، گروهی چهار نفره از سفارت هند، ازجمله راویندر سینگ، مدیر اجرایی، جان مای، معاون رئیس، سانجای راوات، منشی سفارت، سفیر را همراهی کردند.
این مراسم در دو بخش در لابی و تالار ملل دانشکده برگزار شد.
دکتر محمد سمیعی، رئیس دانشکده، و دکتر جواد ظریف، دانشیار دانشکده، سخنرانان این نشست بودند.
دکتر سمیعی، ضمن معرفی دانشکده و رشتههای فعال در آن، به فعالیتهای رشتة مطالعات هند و رشتة ایرانشناسی دانشکده در دو مقطع ارشد و دکتری تأکید ویژه داشت. وی به روابط خوب و نزدیک فرهنگی، سیاسی، علمی و آموزشی میان ایران و هند اشاره کرد و برای افزایش برنامههای مشترک علمی و فرهنگی با دانشگاهها و مجامع علمی این کشور آمادگی خود را بیان داشت و افزود: «همواره، پژوهشگران و مجامع علمی هند در همایشهای مختلف بینالمللی در دانشکدة مطالعات جهان حضوری پررنگ داشتهاند. همچنین، دانشجویان هندی در رشتة ایرانشناسی دانشکده، از دانشجویان ممتاز این دانشکده بودهاند. در همایش پیشروی دانشکده در اسفند ۱۴۰۱ باعنوان چشمانداز نظام قدرت جهانی نیز از اساتید و پژوهشگران دانشگاه جواهر لعلنهرو مقالات خوبی بهدست ما رسیده است.»
دکتر سمیعی فرهنگ ایران و هند را برادر یکدیگر خطاب کرد و دارای تاریخچة هزاران ساله خواند و حضور سفیر هند را در این دانشکده و به مناسبت روز جمهوری هند، فرصتی مغتنم خواند.
دارمندرا با تشکر از دکتر سمیعی، و برنامة ترتیبدادهشده توسط رشتة مطالعات هند، سخنان خود را با قدردانی از جایگاه دکتر ظریف بهعنوان سخنوری حاذق و دیپلماتی مجرب آغاز کرد. وی ایران را خانة دوم خود خطاب کرد و بر جمهوریبودن هر دو کشور ایران و هند تأکید داشت. همچنین، بهنگاه افراد و مجامع سیاسی به ایران اشاره کرد که بهدلیل انتشار اخبار غیرواقعی در رسانهها دربارة ایران، عمدتاً نگاهی منفی است، ولی پس از ورود این افراد به ایران و رویت عینی وضعیت زندگی در آن، بهکل تغییر مییابد و واقعیت ایران را از نزدیک شاهد میشوند. سفیر هند تمدن ایران و هند را هزاران ساله و درهمتنیده عنوان کرد. بهلحاظ جغرافیایی نیز جایگاه ایران را منحصربهفرد و ایران را شاهراه تمدن و اتصال غرب به شرق و به هند خواند.
دارمندار به روز استقلال هند از انگلستان در ۱۹۴۷ اشاره کرد و به معرفی ساختار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هند پرداخت و این شناخت را لازمة شکلگیری ارتباطات مؤثر و درک متقابل دانست. جمهوری هند کشوری است چندفرهنگی و متشکل از ملیتهای مختلف با زبانهای متفاوت در ۲۹ ایالات با توانمندیهای اقتصادی بسیار متفاوت از هم، که این خود چالشی جدی برای ادارة کشور و برقراری تعاملات اقتصادی با سایر کشورها محسوب میشود. همچنین، در روابط سیاسی به روابط میان هند، پاکستان، بنگلادش و چین و مسئلة تأمین آب اشاره داشت.
سفیر هند بر شناخت فرهنگی میان ایران و هند تأکید خاص داشت و کتابهای اهدایی به دانشکدة مطالعات جهان را نیز بیشتر در این حوزه معرفی کرد. همچنین، درخصوص گروه جی۲۰ (G20) متشکل از آرژانتین، آفریقای جنوبی، آلمان، اتحادیة اروپا، استرالیا، اندونزی، انگلیس، امریکا، ایتالیا، برزیل، ترکیه، روسیه، ژاپن، چین، عربستان سعودی، فرانسه، کانادا، کرة جنوبی، مکزیک، هند گفت: «شعار این گروه این است: یک زمین، یک خانواده، یک فردا. حوزة فعالیت این گروه غیردولتی تجارت، تغییرات آبوهوایی، توسعة پایدار، سلامت، کشاورزی، انرژی، محیطزیست، و مبارزه با فساد است. از سال دسامبر ۲۰۲۲ تا نوامبر ۲۰۲۳ هند ریاست این گروه را برعهده داشته است و همایشی نیز با این عنوان برگزار کرد که دکتر امیرعبدالهیان، وزیر محترم امور خارجة ج.ا.ایران، یکی از سخنرانان این نشست بود.» سفیر هند رویکرد کشورش را پرهیز از قدرتطلبی و توسعة سبز، رشد فراگیر، گسترش صلح و ثبات، و رشد اقتصادی در تمامی کشورها بیان کرد و بر نقش آموزش تأکید ویژه داشت. همچنین، در گسترش روابط میان ایران و هند به اهمیت چابهار و چندجانبهگرایی اشاره کرد.
تغییرات سیاسی و اقتصادی ناشی از کووید ۱۹ در جهان، و مسئلة اوکراین و روسیه و تحتپوشش گرفتهشدن مسائل سوریه، ایران و افغانستان، و رفع تحریمها از ایران، از دیگر بخشهای سخنان سفیر هند در این نشست بود.
دکتر ظریف ضمن تشکر از سفیر هند و تبریک روز جمهوری هند، خروج هند از چنگال استعمار را الگوبخش همة جهان بیان داشت. وی به زمان حضور خود در سازمان ملل اشاره و از تسلط همتایان هندی خود بر اشعار ایرانی ابراز خشنودی کرد که نشان از نزدیکی تمدن دو کشور بههم و تأثیر این دو بر هم دارد و افزود: «رواج اشعار مولانا در ایران، هند و ترکیه خردی جمعی را شکل داده است.» شاهد مثال وی این شعر مولانا بود: «ای بسا هندو و ترک همزبان/ ای بسا دو ترک چون بیگانگان.»
این عضو هیئت علمی دانشکده تجربة خود را از هند برخاسته از دو حضور- بهعنوان دیپلمات و بنابه علاقة شخصی- دانست و گفت: «هند کشوری است با مردمانی درکپذیر، با عقاید باز و متنوع و دارای دیدگاههای متفاوت و درهمتنیدهشده و با دورنمای چندگانه که تمامی این ویژگیها زیربنای گفتگو را شکل میدهد.» و افزود: «گفتگو بهمعنای متقاعدکردن فرد مقابل و موعظهکردن نیست، بلکه با شنیدن طرف مقابل و تعامل متقابل شکل میگیرد.»
وزیر پیشین امور خارجه کشورمان افزود: «ما در حال گذار از جهانی دوقطبی به جهانی نامعلوم هستیم ولی سیالیت در آن اهمیت دارد. این سیالیت در ساختار بینالمللی نیز وجود دارد و اهمیت نقش عاملان و کنشگران پررنگ و جایگاه ساختار تضعیف شده است.» وی به دانشجویان مطالعات هند توصیه کرد تطابق با واقعیات جهانی را بیاموزند و بدان توجه کنند؛ اینکه چگونه ابتکار عمل را برای رسیدن به نقشی فعال بهدست گیرند؛ درسی که بهخوبی میتوانیم از هندیان بیاموزیم.
دکتر ظریف توصیه کرد: «با توجه به جایگاه دانشگاه تهران در مجامع جهانی و قرارگرفتن آن در پایتخت کشور که سفارتخانههای کشورهای مختلف در آن وجود دارد از سفیران کشورها برای حضور در کلاسهای درس این دانشکده دعوت بهعمل آید و روابط ایران با این کشورها از زبان خود آنان به بحث و بررسی گذاشته شود.»
دکتر ظریف افزود: «مراکز قدرت جهانی در حال تغییر است. در سال ۲۰۰۴، ده کشور برتر اقتصادی در دنیا وجود داشت که دو کشور از آسیا بود: چین و ژاپن. در سال ۲۰۲۴، برپایة گزارش آیاماف، پنج کشور از این ده کشور از آسیاست: کشور اول و کشور سوم از آسیا خواهد بود که کشور سوم هند است و این حاصل توانایی انطباق این کشور با واقعیتهای جهانی و جریان سیالیت جهانی است.»
این استاد مطالعات امریکا تأکید داشت: «باید همواره در هر جایگاه و در هر سنی که هستیم در حال آموختن باشیم و این چیزی است که بزرگان دین ما نیز بدان اشاره کردهاند: دانش را ولو در چین بیاموزید. اگر میخواهیم به موفقیت دستیابیم باید بدانیم که منابع دانش مدام در حال تغییر است و افراد همهچیزدان نیستند و باید بهدنبال آموختن باشند.»
سخنرانان به پرسشهای حاضران نیز پاسخ گفتند.
در پایان این مراسم، برخی اساتید حاضر در نشست (دکتر محمد سلطانینژاد، دکتر روحاله حسینی، دکتر حشمتالسادات معینیفر، دکتر مازیار مظفری فلارتی، دکتر فرزانه اعظملطفی، دکتر بهروز بختیاری) بههمراه رئیس دانشکده با هیئت هندی دربارة راههای افزایش همکاریهای علمی و فرهنگی، برگزاری نشستها و همایشهای مشترک، تبادل استاد و دانشجو و شرایط بورس و فرصت مطالعاتی با یکدیگر به گفتگو نشستند.
در بخش دیگری از این مراسم، نمایشگاه کتابی تشکیل شد متشکل از ۳۴ عنوان کتاب اهدایی سفارت هند به دانشکده در این روز، و کتابهای شاخص رشتة مطالعات هند در کتابخانة دانشکده، بههمراه کتابهای تألیفی و ترجمهای اساتید این رشته در دانشکده.
برگزاری و ادارة این نشست را دکتر حشمتالسادات معینیفر، دانشیار گروه مطالعات جنوب و شرق آسیا و اقیانوسیه، برعهده داشت.
نظر شما :