ملاقات معاون محترم بین الملل دانشگاه با رایزن محترم فرهنگی چین
باسمه تعالی
جلسه ملاقات رایزن فرهنگی چین با معاون بین الملل دانشگاه تهران
زمان: چهارشنبه 19/3/1400
مکان: اتاق شورای معاونت بین الملل
میهمانان چینی : آقای جوزی هاوو : رایزن فرهنگی سفارت چین ، آقای چاوو دستیار رایزن فرهنگی
میزبانان ایرانی : آقای دکتر صراف زاده معاون بین الملل دانشگاه تهران ، آقای دکتر بذرافشان مدیر ایرانی مرکز چین شناسی دانشگاه تهران ( کنفسیوس) ، آقای دکتر زمانی معاون هماهنگی دفتر ریاست دانشگاه ، آقای اسکندری، مدیرکل روابط بین الملل ، آقای دکتر وفایی، مدیرمرکز پژوهشهای آسیادانشگاه تهران، خانم دکتر زبردست معاون اداره کل روابط بین الملل ، خانم ابراهیمی؛ رئیس اداره همکاریهای بین المللی
آقای دکتر صراف زاده معاون بین الملل در ابتدای جلسه ضمن خوشامدگویی به مهمانان و معرفی همکاران حاضر در جلسه به اهمیت توسعه همکاریهای علمی با کشور چین در برنامه راهبردی دانشگاه تهران پرداختند. تعدد مراکز و کارگروههای تاسیس شده در دانشگاه تهران که محور فعالیت آنها همکاری با مجامع علمی چین است نشاندهنده عزم دانشگاه در این موضوع است.
همچنین نظر به اهمیت جایگاه چین در تعاملات بین الملل دانشگاه تهران، به ایجاد کارگروه همکاری با چین با مدیریت جناب آقای دکتر بذرافشان اشاره کردند و توضیحاتی در خصوص آن ارائه کردند. در ادامه به معرفی اتحادیه دانشگاههای آسیا واقیانوسیه (AUAP) با شبکه وسیعی با بیش از 150 دانشگاه و شبکه پژوهشی آسیا (ARN) پرداختند که مورد دوم شامل ۱۸ دانشگاه برتر آسیا و ۱۱ دانشگاه چینی می باشد. آقای دکتر صراف زاده مطالبی را در ارتباط با موسسات پژوهشی بین المللی در دانشگاه تهران و همکاری با چین و مراکز همکار در ارتباط با تعاملات بین المللی با چین را در قالب پاورپوینت برای میهمانان بیان کردند و در ارتباط با اعتبار و ممتازی موسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی و فعالیتهای آن توضیح دادند. سپس آقای دکتر صراف زاده در ادامه جلسه به معرفی تفاهم نامه ها و سایر مراکز دانشگاه با دانشگاه های چین پرداختند. و اظهار داشتند که تعداد دانشجویان چینی ۵ سال گذشته ۱۳۹ نفر بوده است که رقم بسیار کمی است و دانشگاه تهران آمادگی دارد تعداد بیشتری از دانشجویان چینی را پذیرش کند.
آقای دکتر صراف زاده راه ارتباط پایدار با دانشگاه های چینی را نهاد سازی در روابط دو کشور دانستند. همچنین آمادگی دانشگاه تهران را جهت اعطای بورس به دانشجویان چینی واجد شرایط اعلام کردندو بر علاقه مندی دانشگاه برای برای جذب بیشتر دانشجو تاکید کردند. درادامه پیشنهاد کردند که با توجه به تجربه موفق دبیرخانه مشترک دانشگاههای برتر ایران و روسیه ، با دانشگاههای چین اقدام مشابه ای صورت پذیرد.
در ادامه جلسه آقای دکتر بذرافشان مدیر ایرانی مرکز چین شناسی دانشگاه تهران ( کنفسیوس) به معرفی مرکز مورد اشاره پرداختند . ایشان در بخشی از سخنان خود اظهار داشتند که با توجه به سیاست های خود مرکز ، مرکز چین شناسی دانشگاه تهران خدماتی را به سایر دانشگاه های ایران در خصوص زبان وفرهنگ چین ارائه می دهد. این خدمات شامل مواردی نظیر موارد ذیل می باشد:
- معرفی استاد به دانشگاه های داخل مثل اصفهان ، علامه طباطبایی و شهید بهشتی و ...
- طرح همکاری با کانون زبان ایران با ۱۰۰ سال قدمت جهت توسعه آموزش زبان چینی
- همکاری با با انتشارات چین که بر اساس آن به زودی مجله کنفسیوس منتشرخواهد شد.
ایشان در ادامه اظهار داشتند که تا کنون ۱۷ استاد چینی با این مرکز همکاری داشته اند و این همکاری بسیار مفید بوده است.. و در حال حاضر با توجه به علاقه ایرانیان به یادگیری زبان چینی ، همکاری ها با چین بیشتر شده است.
دکتر بذرافشان در این جلسه از سفارت چین در خصوص مساعدت در امور مرتبط با مرکز کنفسیوس تشکر کردند و خواستار آن شدند که رایزن محترم مراتب تشکر دانشگاه تهران را به جناب سفیر نیز ابلاغ نمایند.
سپس آقای دکتر وفایی مدیرمرکز پژوهشی آسیا به معرفی مرکز پرداختند و افزودند که این مرکز با خانواده دانشگاه آسیایی همکاری دارد. در راستای توسعه همکاریهای فی مابین ،مذاکره با آکادمی علوم اجتماعی چین درخصوص تبادل نقشه های قدیمی ایران و چین در حال انجام است . همچنین همکاری با چین در برگزاری دوره های مشترک و پروژه های مشترک پژوهشی درخصوص نسخه های خطی در دستور کار قرار دارد و مرکز آمادگی خود را برای توافقات و تفاهم نامه های مشترک .... تبادل استاد و دانشجو با چین اعلام می دارد. سایر برنامه های در دست اجرا تولید محتوای علمی و فرهنگی در این مرکز و کمک گرفتن از دانشجویان چینی شاغل به تحصیل جهت تولید پادکست درخصوص معرفی چین می باشد.
آقای اسکندری: از تاریخچه روابط دانشگاه تهران با چین ، همکاریهای موفق موسسه لغتنامه دهخدا و دانشکده ادبیات وعلوم انسانی با دانشگاه پکن در زمان مدیریت مرحوم دکتر شهیدی ، همکاری با دانشگاه زبانهای خارجی پکن ، همکاری با دانشگاه یوننان ، شیامن ، دانشگاه اقتصاد پکن ، دانشگاه قوام پکن ، شانگهای و نظایر آن و نهایتا روابط دیرپای دانشگاه تهران با چین مطالبی را اظهار داشتند و افزودند که اساتید گروه تاریخ دانشگاه تهران نظیر آقای دکتر وثوقی در قالب یک کمربند یک جاده و راه ابریشم دریایی و خاکی همکاریهای خوبی با چین دارند و اساتید نظیر دکتر یائوجیده از دانشگاه یوننان و خانم ییدان از دانشگاه پکن همکاریهای خوبی با دانشگاه تهران داشته اند. به این مجموعه همکاری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی و مرکز بین المللی تحقیقات کویری با آکادمی علوم چین را نیز باید اضافه کرد و توضیحاتی درخصوص حضور خود در کنفرانس شصتمین سالگرد تاسیس کرسی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه پکن دادند و اظهار امیدواری کردند که با حضور رایزن فرهنگی جدید چین شتاب بیشتری در همکاریهای دانشگاهی صورت گیرد. ایشان همچنین افزودند که اولین مرکز کنفسیوس در ازبکستان و دومین آن در دانشگاه تهران در سال 2008 میلادی تاسیس شده است. و نهایتا این که قرار است تفاهم نامه ای چند جانبه با دانشگاه تهران ، علوم پزشکی تهران ، شینهوا و پکن امضا شود که همه این ها حاکی از توسعه روابط علمی بین دو کشور است. بخش فرهنگی سفارت چین در جشنواره های بین الملل دانشگاه حضور فعالانه ای داشته است و در خصوص تسهیل در صدور روادید همکاری ارزنده ای داشته است.
در پاسخ رایزن فرهنگی ضمن تشکر از همکاریهای انجام شده اظهار امیدواری کردند که پس از کرونا سفیر با ریاست دانشگاه تهران ملاقات داشته باشد. رایزن ضمن ابراز خرسندی از حضور در این جلسه و تجدید خاطرات خود از هنگام تحصیل در دانشگاه تهران ، یکی از زمینه های همکاری علاوه بر زبان و ادبیات فارسی و چینی را رشته طب سنتی اعلام کردند که چین در این زمینه پیشگام است .
ایشان از آشنایی قبلی خود با دانشگاه تهران و ایران و از رشد زیاد و تغییرات در ایران بخصوص رشد تکنولوژی در ایران مطالبی را اظهار داشتند . همچنین از دانشگاه تهران بابت همدردی با دانشجویان چینی در دوران کرونا و از مرکز کنفسیوس بابت همکاری و همدردی در دوران سخت کرونا تشکر و تقدیر کردندو از دانشگاه تهران بعنوان بهترین دانشگاه ایران یاد کردند . درادامه رایزن فرهنگی از توسعه همکاری ها اظهار خرسندی کردند و افزودند مرکز کنفسیوس و سفارت وظایف مختلفی دارند وما به نوبه خود آماده حمایت و تسهیل درجهت رشد بیشتر توافقات دو جانبه هستیم. سفارت از توسعه همکاری دانشگاه تهران با سایر دانشگاههای چین و تبادل استاد و دانشجو نیز حمایت می کند.
دراین جلسه ، رایزن فرهنگی چین در پاسخ به سوالات اعضای شرکت کننده درجلسه مطالب ذیل را اعلام نمودند:
- درخصوص برنامه های تبادل اساتید ، بدیهی است که مکاتبات باید مستقیما با دانشگاهها و مراکز علمی چین صورت پذیرد و بعد از مشخص شدن اساتید جهت مبادله ، سفارت هم مساعدت خواهد کرد .
- درخصوص تبادل دانشجو: دانشجویان چینی نیاز به بورسیه دارند ، و پروسه پذیرش طولانی است و درگذشته محدودیتهایی از نظر خوابگاه وجود داشته است که امیدواریم بزودی رفع شود .
- اتحادیه دانشگاه های برتر ایران و چین پیشنهاد بسیار خوبی دارد.
- با توجه به سالگرد پنجاهمین سال همکاری بین ایران و چین، برنامه های خود را به سفارت نیز منعکس کنید که در نمایشگاه مرتبط اطلاع رسانی شود.
و در پایان سخنان خود با آرزوی داشتن بهترین روابط بین ایران و چین ، پیشنهاد برگزاری کلاس تخصصی زبان چینی را هم به دانشگاه تهران دادند و افزودند که امیدواریم این جلسه پلی برای ارتقاء روابط ایران و چین باشد. و پنجره ای برای "پدیده چین شناسی نو" باشد. و پیشنهاد برگزاری کنفرانس"چین شناسی"را در دانشگاه تهران نیز مطرح کردند.
آقای اسکندری مدیرکل روابط بین الملل در این جلسه از رایزن فرهنگی چین درخواست کردند که اطلاعات مربوط به بورس دیوار چین و سایر بورسهای چین را به دانشگاه تهران اطلاع رسانی کنند.
آقای دکتر بذرافشان مدیر ایرانی مرکز چین شناسی دانشگاه تهران ( کنفسیوس ) اظهار داشتند که دانشگاه تهران مرکز چین شناسی دارد که همان کنفسیوس است و بنا داریم در این مرکز کتابخانه تخصصی احداث کنیم و دولت چین می تواند کتاب اهداء کند و برغنای علمی آن بیفزاید.
خانم دکتر زبردست معاون اداره کل همکاریهای بین الملللی در این جلسه اظهار داشتند: همانطور که مستحضرید همکاری صندوق مشترک در ایران با آکادمی علوم چین تعداد محدود ۱۵ نفر استاد و پروژه را می پذیرند. آیا امکان افزایش این حمایت مالی برای دانشگاه تهران هست؟ که در پاسخ رایزن فرهنگی اعلام داشتند لطفا اطلاعات بیشتری به صورت مکتوب به ما بدهید تا بررسی و به چین منعکس کنیم .
آقای دکتر زمانی معاون هماهنگی دفتر ریاست : قبلا دانشگاه تهران از رئیس دانشگاه پکن دعوت کرده بودند که به خاطر کرونا انجام نشد و خواهشمندیم که این موضوع را فرمایید. همچنین خواهشمندیم که پروژه بزرگ شهر دانش در دانشگاه تهران و پیشنهاد تاسیس دفتر دانشگاه های چین در شهر دانش را به چین منعکس بفرمایید.
آقای دکتر وفایی معاون مرکز پژوهشهای آسیا : ما مایلیم که از سفارت چین و بخش فرهنگی برای برگزاری پنجاهمین سال روابط ایران و چین با محور زبان و ادبیات دعوت بعمل آوریم و همچنین دوره های چین شناسی را با حضور اساتید مجرب چینی و ایرانی برگزار کنیم.
جمع بندی مذاکرات توسط آقای دکتر صراف زاده معاون بین الملل دانشگاه تهران در انتها به شرح ذیل انجام شد :
دانشگاه تهران در داخل کشور به عنوان دانشگاه مادر شناخته میشود و با توجه به جایگاه خود برای ارتباط تمامدانشگاهها و مراکز تحقیقاتی داخل کشور با دانشگاههای چین تلاش میکند و نمونه آن موسسه کنفسیوس است که خدمات خود را به سایر دانشگاهها نیز عرضه میکند. مشکل خوابگاه دانشجویان دختر چینی که رایزن محترم اشاره کردند احتمالا بیشتر مربوط به پردیس مرکزی بوده است که حل خواهد شدولی سایر واحدهای ما همچون پردیس ابوریحان و دانشکده های خارج از تهران امکاناتخوابگاهی خوبی برای پذیرش دانشجویان چینی دارند. دانشجویان چینی می توانند به مرکز بین المللی معتبر آموزش زبان فارسی ( موسسه لغتنامه دهخدا) برای آموزش زبان فارسی همزمان با تحصیل معرفی شوند. ما تماس های خود را با دانشگاههای چین در زمینه تبادل استاد و دانشجو و انجام پروژه های تحقیقاتی مشترک ادامه و برنامه های متنوعی را در مراکز مختلفی که در دانشگاه تهران در ارتباط با چین و توسعه همکاریهای علمی بین المللی ارائه خواهیم داد. موضوعات برگزاری نشستهای تخصصی ، تبادل استاد ودانشجو ، استفاده از ظرفیتهای پژوهشی مشترک ، برگزاری برنامه های فرهنگی و علمی همچون گذشته پیگیری خواهد شد.
در پایان هدایایی به رسم یادبود به رایزن فرهنگی چین اهدا گردید.